Saturday, September 12, 2009

EVZ: Ţiganii în România: captivi într-o lume paralelă

Intr-un articol din EVZ  ni se prezinta viata tiganilor asa cum unii dintre noi nu o stim, dar asa cum majoritatea si-o inchipuie. Stim sigur ca au viata lor paralela cu palate si bordele, cu hoti si oameni cinstiti, cu scoala sau fara, cu sapun sau deloc. O stim cu totii.
Sunt organizatii care se ocupa de imaginea lor, care fac tot posibilul sa ii integreze si sa ii arate lumii asa cum (cred ei) lumea nu ii stie. Organizatii care incearca sa le dea o sansa, sansa la scoala, sansa la drepturi egale.
Problema este ca nu este nicio problema, toti am avut colegi tigani, vecini cu care ne-am inteles foarte bine... oameni buni si corecti. Unii dintre noi au intalnit si tigani fara scrupule, imbracati din lumea asta dar cu comportament din alta lume.
Organizatiile care se ocupa de drepturile lor sunt formate din membrii care nu prea au avut legatura cu tiganii, oameni care si-au petrecut viata in spatele biroului, oameni care tot timpul au cautat dreptatea cu stiloul; din aceste cauze  fac niste greseli fundamentale, si anume:
- iau apararea tuturor tiganilor, si asta nu este corect fata de cei care intr-adevar o merita.
- nu ii arata cu degetul pe cei care (din pacate) le-au facut reputatia.
- nu discuta cu oameni care au evenimente (foarte) neplacute cu acestia.
Din aceste cauze eu consider munca lor inutila; ura nu dispare prin articole lungi din ziare, prin tabere in care cateva sute de tigani invata sa scrie, prin materiale prezentate catre oameni care oricum nu au nicio problema cu ei. Ura va disparea atunci cand tiganii isi vor da seama ca traiesc intr-o lume in care lumea ii uraste datorita comportamentului unora dinter ei, lucru care (cred eu) nu se va intampla prea curand indiferent cate organizatii se vor infiinta. Din pacate mingea e la ei si nu la noi.

No comments: